veemarkt en foto´s - Reisverslag uit Salta, Argentinië van Hanneke Mertens - WaarBenJij.nu veemarkt en foto´s - Reisverslag uit Salta, Argentinië van Hanneke Mertens - WaarBenJij.nu

veemarkt en foto´s

Door: Hanneke

Blijf op de hoogte en volg Hanneke

23 September 2006 | Argentinië, Salta

Hallo allemaal,

Gisteren zijn we naar de veemarkt geweest: 400 km verderop! Ja, afstanden die zijn hier heel anders dan in Nederland. Op de terugweg hebben we zelfs 600 km gereden, de dierenarts grapte steeds door aan ons te vragen of we al in Parijs waren, en even later, of we al in Portugal waren..!

De veemarkt was een wereld apart: de kalveren en koeien staan met groepen in hokken, men loopt eerst langs alle hokken om de beesten te bekijken, vervolgens is er een asado: een soort barbeque voor iedereen (een heel sociaal gebeuren), en daarna gaat iedereen naar een tribune: de dieren worden door gaucho´s te paard in een ring voor de tribune gedreven, waarna het bieden begint. De beesten worden per groep verkocht, maar het bieden gaat op prijs per kilo.
Allemaal mannen weer, we waren bijna de enige vrouwen.
Nacho, de dierenarts, bood ook mee. Op een gegeven moment grapte de veilingmeester: en Nacho, wil je deze kalveren niet kopen om mee naar Holanda te geven?!
We kochten uiteindelijk 50 kalveren.

´s Ochtends hadden we ook al 250 kalveren van een boer gekocht. Zo´n aparte wereld: alle boeren zijn grootgrondbezitters, zijn stinkend rijk en hebben een europees uiterlijk. De mensen die op de bedrijven werken zijn lokale mensen, die in kleine huisjes wonen, best arm zijn, een paar geiten en een varken hebben...volgens mij bestaan de vroegere verhoudingen tussen mensen (enerzijds spaanse kolonisten en lokale mensen anderzijds) nog steeds..hier moeten we erg aan wennen...blijkbaar liggen deze verhoudingen zo vast, iedereen schijnt ze te accepteren...

Sita heeft foto´s op internet geplaatst. Jullie kunnen ze zien op:
www.mijnalbum.nl/Album=4J4FSYA3

Groeten,
Hanneke

• 24 September 2006 - 09:57

Marleen:

Wat een afstanden zeg, echt enorm. Even half Europa doorrijden om naar de veemarkt te gaan ... Trouwens erg herkenbaar, dat de sociaal-economische stratificatie langs etnische scheidslijnen verloopt. En niemand die zich erover lijkt te verbazen ... Een voordeel, als Europese heb je gemakkelijk toegang tot alles en iedereen. Of niet? Maar stel je eens voor dat je inheemse was geweest ... Hoe gaat het trouwens met jullie Spaans?

• 24 September 2006 - 14:21

Jenny:

Hee, interessant om de realiteit van het groot grondbezit mee te maken. Kunnen de kleine boertjes niet meer dieren houden? En een socialistische co-eperatie opzetten? Viva la revolucion!
    PS Jullie Spaans is natuurlijk excelente!

• 24 September 2006 - 15:39

Ans Van De Laar:

Hallo Hanneke,
    Je doet wel heel veel nieuwe indrukken op. Wij hebben vandaag het achterland van Sterksel bezocht: allemaal boeren:m.n. varkens en pluimvee en een odeur.We hebben een rommelmarkt in het dorpshuis van Sterksel bezocht. Peter zei tegen mij:volgens mij bestaan de bezoekers allemaal uit varkensboeren er komt steeds zo'n varkenslucht vrij! Maar grootgrondbezitters als bij jullie niks nada. En hoe houden jullie je staande in die machowereld, hoe worden jullie in de omgang behandeld? Ben ik heel benieuwd naar. Hoe kijken ze tegen mensen aan uit dat oude Europa?
    Heel veel groetjes van ons,

Ans

• 25 September 2006 - 17:51

Lidia Di Vanna:

Zeg,Hanneke, wat ga je met die 50 kalfjes doen? Toch niet op de barbecue ?
    Zo te lezen heb je het erg naar je zin!! Volhouden zo!! Wees toch altijd op je hoede, hè.
    Groetjes Lidia

• 27 September 2006 - 17:27

Katrien:

Ha Hanneke, geweldig zeg, wat je allemaal meemaakt! 't zal wel een hele omschakeling zijn, of niet? Heel veel plezier in ieder geval en tot later!

• 30 September 2006 - 11:52

Julie:

Hallo Hanneke&Sita,

Jullie kunnen aan het eind van het jaar zo te lezen een geweldige DIO-bbq verzorgen. Wat een geweldige verhalen, ik zou zo mijn spullen willen pakken en weggaan. Maar helaas, maandag weer vergaderen;)

Veel plezier,

Groetjes, Julie