Gringas! - Reisverslag uit Huaraz, Peru van Hanneke Mertens - WaarBenJij.nu Gringas! - Reisverslag uit Huaraz, Peru van Hanneke Mertens - WaarBenJij.nu

Gringas!

Door: Hanneke

Blijf op de hoogte en volg Hanneke

09 November 2006 | Peru, Huaraz

Poe..,
we zijn weer in de stad...dat waren me een paar dagen...:

Deze week begonnen we met de monsternames: we gaan van ongeveer 400 geiten in het departement Ancash bloed afnemen en dit bloed onderzoeken op antistoffen tegen Brucellose, een ziekte die bij geiten abortus en bij mensen Maltakoorts veroorzaakt. Om een representatief beeld van het voorkomen van Brucellose in het hele departement te krijgen, gaan we naar geiten in 25 districten, verdeeld over 9 van de 20 provincies van Ancash.

Dinsdag vertrokken we met enige vertraging, met het plan om in twee dagen 44 bloedmonsters te nemen. Net buiten de stad hield de harde weg al op..verder gingen we, met z´n vieren in een 4x4, hobbel de bobbel, over smalle bergwegen, vol haarspeldbochten, afgronden en nergens een hekje of muurtje...Hemelsbreed zal de afstand misschien 40 km zijn geweest; met alle bochten het driedubbele en uren!
Tegen de schemering zagen we een huisje (gebouwd van hout en adobe = gedroogde mest), heel afgelegen, boven op een berg en op de helling liepen geiten! Uitgelegd wat we kwamen doen en toen dus die geiten vangen! Bleek dat wij niet zo´n berggeiten zijn, op zo´n steile helling! Maar het lukte...

Bij het volgende adres was het al bijna donker: bij kaarslicht tapten we bloed! De geiten zaten knusjes in een stalletje: een stenen muurtje met zeil. Kinderen haalden de geiten er een voor een voor ons uit. Die kinderen kenden hun geiten goed!

Overnacht in een plaatselijke hotelletje..1,25 euro per bed!

De volgende dag gingen we om 5 uur al weer op pad..het begon net licht te worden.
Na weer lang rijden en vragen waar we geiten aan konden treffen, zagen we geiten op een akkertje. Samen met drie kinderen strompelden we erop af, in tegenstelling tot die kinderen, die gingen supersnel naar langs de helling! De kinderen waren stomverbaasd dat we met zo´n naald zo even bloed uit de hals van hun geiten haalden! Als beloning voor hun hulp hadden we snoepjes bij ons.

In het laatste district (Cochabamba) bleken alle geiten in de bergen te zijn en pas tegen de avond terug naar hun stalletjes te komen..wat nu? Toen zijn Sita en ik in dat dorp gebleven: dan zouden we ´s avonds bloed kunnen tappen en overnachten en de volgende dag met het openbaar vervoer (boemelbus) terug komen. Edda en William gingen direct naar Huaraz, zij hadden namelijk haast.

We waren het onderwerp van gesprek in het bergdorpje van 400 mensen. Gringas! (Vreemden!) Estremenda estatura (ongelooflijke gestalte) zei de dorpsgek tegen ons.
De gouverneur (nog ´meer´dan een burgemeester) regelde slaapplek voor ons: in het adobe huisje van een oud vrouwtje: 1 bed in een kamertje..Gelukkig lagen er twee matrassen op het bed en hadden we zo twee slaapplekken.

Tegen de avond beklommen we samen met de gouverneur de berg waar de stalletjes van de geiten waren..helaas waren nog veel geiten in de bergen en de eigenaars van de geiten die er wel waren wilden niet dat we bloed afnamen! Hoeveel wij en de Peruaanse gouverneur ook ´overtuigden´. Waarschijnlijk hadden ze schrik omdat wij gringas (vreemden) waren en er niemand van SENASA bij was...

Onverichterzake hebben we dus vanochtend om 4.30 (ja, zo vroeg!) de boemelbus terug genomen...moe, vies en plakkerig kwamen we vanmiddag aan in Huaraz, met gelukkig redelijk wat bloedmonsters en heel wat ervaringen rijker!

Voor de DIO-ers: we hebben DIO visitekaartjes bij de gouverneur van Cochabamba achter gelaten en vandaag hebben we in de bus een dierenarts ontmoet die veel met kleine boeren en ethnovet werkt! Ook met hem hebben we adressen uitgewisseld.

Groeten aan iedereen, bedankt voor jullie reactie elke keer weer,i vind het heel erg fijn om ook van jullie reilen en zeilen op de hoogte te blijven!

Hanneke

• 10 November 2006 - 06:35

Els:

Je ervaring in het vangen van geiten kwam nu wel van pas!!

• 10 November 2006 - 07:59

Lenny:

Dit klinkt echt helemaal geweldig. Als jullie weer terug zijn wil ik graag foto's zien!

• 10 November 2006 - 09:40

Angelica:

Hola Gringa jajajaja en Mexico llamamos gringas o gringos a los estadounidenses o a la gente blanca.
    Me alegra saber q' aun sobreviven a la aventura y que siguan aprendiendo.
    El proximo domingo nos reuniremos nuevamente(Lidia,Jozefien y yo) para hacer musica unas dos horas, ya que ya hece mucho tiempo que no lo hacemos, buaaaaaaaa :( te vamos a hechar de menos.
    Por el momento esas son las nuevas; una pregunta Cuando regresas a Belgica?.
    Saludos y abrazos.

• 10 November 2006 - 10:08

Agnes:

Wat een superavonturen! Klinkt me bekend in de oren (la gringa Inez...). Peru is nu bijna een jaar geleden en ondertussen zit ik weer in een compleet andere wereld. Maar nog steeds tussen de ruige kerels en hard op zoek naar erts...dus zoveel verandert er nou ook weer niet;)Maar ik mis Peru wel, 't is zo'n allemachtig mooi en interessant land. Geniet er echt zoveel mogelijk van. Gaan jullie nog een berg beklimmen? Pisco is een aanrader (maar ik was wel erg opgelucht dat ik er levend vanaf kwam!). heel veel plezier daar! 'k zie je in januari!
    Agnes

• 10 November 2006 - 10:29

Ans Van De Laar:

Hallo Hanneke,
    Wat een vreemde ervaringen,niet te geloven dat dit dezelfde wereld is waarin wij leven.Hier hebben we het over varkensflats en de wereld komt via de media ons huis binnen.En daar krijg je te maken met mensen die je als volkomen vreemd beschouwen en opkijken van het afnemen van bloed.
    Hier is nogal wat te doen over de blauwtong bij schapen en geiten.
    Hoewel het november is is het weer nog steeds aangenaam ook al is het kouder(10 gr. celsius)Wat zijn de temperaturen nu bij jullie?Over je conditie zul je straks niet te klagen hebben.Verwonderen de mensen zich niet 2 jonge vrouwen in een heel ander gedeelte van de wereld als dierenarts?
    Hoe red je je? Gaat dat met je spaans?En het eten?
    Bert heeft deze week de kinderpostzegels mogen afleveren, voor je moeder heeft hij ook nog een pakketje liggen. Jos heeft voor zijn proefwerk scheikunde een herkansing aangevraagd en heeft op eigen initiatief een praktikum op school gevolgd. Hij wil dus zeker zijn van een beter punt.Ik wilde met hem naar de open dag in Wageningen gaan op 18 november, maar hij vindt dat hij niet weg kan blijven bij de hockeywedstrijd want anders kunnen ze niet winnen omdat ze eigenlijk krap zitten in hun spelers. Als iemand durft weg te blijven levert dat kwade blikken op, ze moeten immers winnen.Dus gaan we maar in februari tijdens de winterstop.Bert is al druk met de surprises voor Sinterklaas, hij verheugt zich altijd op december vooral vanwege zijn verjaardag natuurlijk.
    Vanaf december krijg ik dit schooljaar 3 uren erbij zodat ik ook op maandag ga werken. Het bevalt heel erg goed op school. De sfeer met de scholieren is leuk en bovendien krijg je als ouder dan een idee van hun leefwereld.Hoe is het onderwijs daar geregeld?

Heel veel groetjes van ons allemaal,

Ans

• 10 November 2006 - 15:17

Jenny:

supercool, deze ervaringen, en leuk dat wij het hier kunnen volgen via de site!
    groetjes!

• 11 November 2006 - 16:04

Lidia Di Vanna:

Dag Hanneke, de compu was weer eens vastgelopen, zodat ik niet kon reageren.
    Vreemd land waar dat jullie zijn hè!
    Zolang je je maar op je gemak voelt, dan zal het wel meevallen. Zeg slapen jullie telkens op een andere plaats? Wij gaan weer eens repeteren bij Josefien op zondag 12 november. Ben bij je moeder op visite geweest. Ik hoop dat ze het gezellig vond.Zo Hanneke, maak het nog verder goed. En wees toch maar op jullie hoede hè!!
    Groetjes, Lidia

• 12 November 2006 - 14:24

Runak:

Hoi Hanneke,
    Doordat ik een tijdje weg was heb ik nu al je blogs bij-gelezen. Ik was eerst en week in Sevilla en daarna een week in Tenerife, gewoon op vakantie tussen de 'rijken'.
    Goh wat een belevenissen met de geitjes! Ik ben erg benieuwd naar je foto's! Wat een eer om door de gouverneur begeleid te worden! En dat verhaal van die kinderen...ongelooflijk om je zoiets voor te stellen. (zouden ze wel eens gezien hebben hoe ménsen een prik krijgen?)
    Leuk dat jullie snoepjes bij je hadden, hi hi!
    Hartelijk bedankt voor je schattige kaartje.

Veel liefs, Runie

• 16 November 2006 - 22:44

Ton En Nelly:

Wat een belevenis met de geitjes,het ontbreekt je gelukkig niet aan wandel en klimervaring. Zo zie je maar.Grappig dat de kinderen zo betrokken zijn.
    Zijn jullie nog gringas?
    Hanneke,geniet van je werk maar zeker van al het moois wat Peru te bieden heeft.